AĞAÇ BUDAMA ANKARA

MEYVE YETİŞTİRME





            MEYVE YETİŞTİRME
Meyve bahçeleri tarımı zorlu bir süreç olabilir. Isı dalgaları, don, böcekler  meyve bahçelerinde her zaman daha fazla maliyetlidir. 
Sonuç olarak, su, gübre, yabancı ot kontrolü ve işgücü maliyerlerinizden tasarruf edip, aynı zamanda her yıl veriminizi de, ürün kalitenizi de arttırabilirsiniz. 

  Meyve ağaçları dikildikleri toprağın tür ve çeşit özelliklerine bağlı olarak çok uzun yıllar muhafaza ederler. Kurulurken yapılacak hatalar, uzun yıllar sonra ortaya çıkacağından, kaybolacak ürün hem üretici hem de milli ekonomi yönünden önemlidir.
Meyve bahçesi kurulacak yer
 Meyve türlerinin döllenme biyolojiler 
 Fidanların dikim işlemleri 
Dikilecek çeşitler ve anaçlara göre dikim mesafeleri 
 MEYVE BAHÇESİ KURULACAK YERİN SEÇİMİ 
Herhangi bir yere dikilen meyve fidanının tutması, gelişmesi ve meyveye yatması, her yıl muntazam ürün vermesi, çeşit özelliklerini göstermesi ve her yönüyle 
 İklim, 
 Yer ve yöney, 
 Topraktır. 
Meyve tür ve çeşitleri, iklim istekleri bakımından oldukça önemli farklar gösterirler. İklim faktörlerine yeterince müdahale yapılmadığı için, yetiştirilecek meyve tür ve çeşitlerini o yerin iklim isteklerine göre tespit etmek gerekir. 
İlkbaharda meydana gelen geç donların tarihleri, 
 Kış aylarında meydana gelen en düşük sıcaklıklar ve süreleri, 
Yaz aylarında meydana gelen en yüksek sıcaklıklar, 
 Yıllık yağış toplamı ve yağışların mevsimlere göre dağılımı. 
nem meyvelerde paslanmaya ve mantari hastalıkların yayılmasına sebep olur. 
Işık: Bitkilerin hayati faaliyetlerini devam ettirmeleri için güneş ışığında bulunan bütün ışınların bulunması gerekir. 
Sis-Dolu-Tipi ve Şiddetli Karlar 
Hakim Rüzgarlar ve Korunma: Rüzgarların bilhassa döllenme ve toprağın havalanması yönünden faydaları vardır. Yapılacak rüzgar kıran tesislerinin etki derecesi, bu tesisin yüksekliği ve hava geçirgenliğine bağlıdır. 
Yer ve Yöney 
Yer: Bazen yerel iklim şartları o derece büyük değişikliklere sebep olur ki, içinde bulundukları ana iklim bölgesinde yetişmeyen meyve tür ve çeşitleri bu yerel iklimde normal olarak yetiştirilebilirler.  meyve bahçesi tesisi için en uygun yerler, etraftaki araziden kısmen yüksek ve hava drenajı iyi olan yerlerdir.
Soğuk hava yukarıdan aşağıya doğru aktığı için, böyle yerlerde don tehlikesi çok azdır. 
Toprak: Toprak meyve ağaçlarının büyümeleri, verimlilikleri, kalitesi ve depolama özellikleri üzerine etkili olan bir faktördür. Genel olarak derin, nemli ve geçirgenliği iyi olan kolay
işlenebilir, humusça zengin olan topraklar en uygun bahçe topraklarıdır. Meyve bahçesi kurarken özellikleri yönünden üzerinde durulması gerekli hususlar şunlardır: 
 Toprak tipleri 
Toprak tipleri ve taban toprağının özellikleri 
  Taban suyunun yüksekliği 
 Toprak reaksiyonu (pH) ve tuzluluk 
 Toprak yorgunluğu 
Toprak Tipleri 
  Taşlı ve çakıllı topraklar: Fazla toprak ihtiva ediyorlarsa iyi sulama ve kuvvetli gübreleme ile meyvecilik yapılabilir. 
  Killi topraklar: İyi drene edilen organik gübreleme ile meyvecilik yapılabilir. 
  Kireçli topraklar: Killi toprağın özelliklerine çok benzer, kireç oranına göre farklı meyveler yetiştirilebilir. 
  Tınlı topraklar: Meyvecilikte en makbul topraklardır. 
  Humuslu topraklar: Kolay işlenebilirler. 
 Kumlu topraklar: Kolay işlenebilir, su tutmayan topraklarıdır. Tamamen kumdan ibaret oldukları zaman meyveciliğe yaramazlar. 
Toprak derinliği ve taban toprağının özellikleri: Meyve ağaçlarının kökleri tür ve çeşit özelliğine bağlı olarak 1-8 m arasında uzar. Ancak en az 1 m aynı profile sahip toprak meyvecilik için gereklidir. 
Taban suyu yüksekliği: bu su seviyesi yüzlek olmamalıdır.üretim düşer yada hiç olmaz.
Toprak reaksiyonu ve tuzluluk: Toprak reaksiyonu pH ile gösterilir. Meyve ağaçlarının önemli bir kısmı pH 6-8 arasında başarı ile yetiştirilirler. YANLIŞ SULAMA TUZLULAŞMAYA SEBEBİYET VERİR.
 Uzun yıllar aynı bahçede bir tek meyve türünün yetiştirilmesi sonucu, her türlü teknik ve kültürel şartlar yerine getirilse de iyi gelişmedikleri görülür. 

 EKONOMİK VE KÜLTÜREL ŞARTLAR 
Ekonomik şartların başında ulaştırma ve pazar imkanları gelir. Ulaştırma imkanları elverişli olamayan yerlerde bahçe kurarken, kurutmalık ve işlenebilir çeşitlerin seçilmesi gerekir. Pazara yakın yerlerde pazar isteklerine ve ekolojik şartlara göre her türlü meyve yetiştirilebilir. 
DİKİLECEK ÇEŞİTLER VE ANAÇLARA GÖRE DİKİM MESAFELERİ 
Uygun bir meyve fidanında (uygun bir anaç üzerinde) aranan özellikler şunlardır:  Gövde düzgün ve pişkin, gözler iyi teşekkül etmiş olmalı 
Uygun anaç üzerine aşılı olması 

Fidan 1-2 yaşında olmalı 
 Çeşidin ve anacın gerektirdiği boyda ve kalınlıkta olmalı 
 Aşı yeri kapanmış olmalı 
  Bol saçak köklü olmalı ve her yöne dağılmalı 
Hastalık ve zararlılardan ari olmalı


 FİDANLARIN DİKİM İŞLERİ 
a) Bahçe yerlerinin dikime hazırlanması: Meyve bahçesi kurulacak yer yeni bir arazi, diğer ürünlerin yetiştirildiği bir yer veya eski bir meyve bahçesi olabilir.
b) Toprak tesviyesi: Sulama, toprak işleme, gübreleme, mücadele ve hasat işlemlerinin daha kolay yapılabilmesi için, tesviye edilmiş bir bahçeye ihtiyaç vardır. . Böylece arazi istenilen şekle sokulmuş olur. 
c) Bahçenin çevrilmesi: Yeni dikilen fidanların hayvanlardan korumak, arazinin çevresini belirlemek ve rüzgarların etkisini azaltmak için arazi çevirmesi yapılır.
  Dikenli teller, 
  Taş duvarlar, 
  Kuru veya yeşil çitlerdir. 
d) Dikim şekilleri: Düz arazilerde genellikle kare, dörtgen, satranç ve üçgen dikim uygulanır. Meyilli arazilerde terasların eğrilerine paralel şekilde kontur dikim uygulanır. 
    e) Fidan yerlerinin işaretlenmesi ve fidan çukurunun açılması: Dikimden önce fidanların geleceği yerler dikim kazıklarıyla işaretlenir. 
dikimden bir hafta önce veya hemen dikim sırasında fidan çukurlarını açmak gerekir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder