FİDAN ÜRETİMİ VE AŞILAMA TEKNİKLERİ
Fidan üretiminde kaliteli meyve üretimi için aşılı kültüre alınmış vegetatif gelişen bitkileri tercih etmeliyiz.ayrıca fidanlarımız mümkünse sertifikalı olmalıdır.etiketli olmayan fidanlar istediğimiz çeşit olmaz.senelerce uğraşırız emeğimiz boşa çıkabilir.aldığımız fidanı güvenli ya ziraat fakültelerinden yada tarım bakanlığı izni olan sertifikalı ürün satan yerlerden almalıyız.benimkide sertifikalı diye konuşanların belgelerini görmeliyiz.fidan seçerken ayrıca aşı yerlerine bakmalıyız.ağaç zayıf veya çok kalın olmamalıdır.ağaç tomurcuk açmış olmamalıdır. Kökleri çıkmış olmamalıdır.ayrıca dikeceğimiz yerin rüzgar almamasına ,toprak şekline uygun fidan seçmeliyiz.örneğin kumlu toprağa bodur ağaç dikilmez.taban suyu seviyesine göre çeşit belirlemeliyiz.Eğer bir bahçede meyve tohumdan gelişmişse çok dallanir.generatif gelişir.hastalıklara dayanımı fazla olur ancak ürün hem kalitesiz olur.hemde her sene aşırı budama ister.bazende ürün hiç olmaz bizde hem ürünü beğenmeyip hemde kalite artırmak istersek aşılama yaparız.genelde fidancılıkta aşılama yıllık sürgünlere yeni köklenmiş dallara yapılarak kaliteli ürünler elde ederiz.
AŞILAMA:KALEM VE ANACIN BİRBİRİNE TEMAS EDEREK KABUK BÖLGELERİNDE KAYNAMASI KAMBİYUM OLUŞTUMASIDIR.
AĞAÇLARIN AŞILANMASI TEKNİKLERİ
1:KALEM AŞILARI
2:GÖZ AŞILARI
KALEM AŞILARI:
A:YARMA AŞI
B:KAKMA AŞI
C:DİLCİKLİ AŞI
E:DİĞER AŞILAR;YONGA AŞI ,KENAR AŞI çoban aşısı
GÖZ AŞILARI göz aşıları yapıldıkları zamana ve şekle göre ayrılır
A:Yama aşısı
B:durgun göz aşıları
C:yaprak(sürgün aşıları)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder